Kako naredimo zalogovnik za pelete?

Topel dom so sanje vsakega lastnika doma, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Za nemoteno oskrbo s peleti potrebujemo učinkovit in praktičen način shranjevanja peletov. Eden od najboljših načinov shranjevanja lesnih peletov je zalogovnik za pelete, ki ga lahko enostavno izdelate sami. Za vas smo pripravili koristne nasvete in namige, kako naredimo zalogovnik za pelete.

Korak 1: Načrtovanje zalogovnika

Upoštevanje teh nasvetov pri izdelavi zalogovnika za pelete bo pripomoglo k boljšemu delovanju sistema, zmanjšalo težave s pretokom peletov in zagotovilo varno ter učinkovito uporabo peletov kot goriva za ogrevanje.

Korak 2: Izbor materialov

Naslednji korak je izbor materialov za izdelavo zalogovnika za pelete. Za izgradnjo zalogovnika boste potrebovali trpežen in odporen material, ki bo zagotovil dolgotrajno in stabilno konstrukcijo. Les, kovina ali klasični zidaki oz. beton so pogosti materiali, uporabljeni za zalogovnike za pelete. Za izbiro materiala se odločite glede na svoje osebne preference in proračun.

Korak 3: Izdelava konstrukcije zalogovnika

Ko imate načrt in materiale, je naslednji korak izdelava konstrukcije zalogovnika. Odvisno od izbranega materiala in vaših spretnosti pri izdelavi, lahko uporabite različne tehnike za sestavljanje zalogovnika. Pomembno je, da zagotovite trdno in stabilno konstrukcijo zalogovnika, ki bo zdržala težo peletov in jih zaščitila pred vlago

Še nekaj uporabnih namigov:

  • Poševno dno: Dno zalogovnika za pelete mora biti izdelano poševno za celotno zalogo goriva. To bo omogočilo, da peleti sami drsijo proti dozirnemu sistemu, kar bo zmanjšalo zastajanje peletov in težave s pretokom. Naklon poševnine naj bo med 35° in 45°, brez stopnic in presledkov, da ne bo ovir pri drsenju peletov.
  • Gladka površina poševnega dna: Da bi še dodatno zmanjšali možnost zastajanja peletov, je priporočljivo, da na površini poševnega dna odstranite morebitne grobe površine. Lahko jih “podeskate” z laminatom ali drugim gladkim materialom, da zagotovite čim bolj gladko površino.
  • Zvočna zaščita: Dno zalogovnika ne sme biti neposredno povezano z dozirnim sistemom, saj lahko to povzroči hrup in tresljaje ob pretoku peletov. Svetujemo vam, da za zvočno zaščito med dnom in dozirnim sistemom uporabite gumijaste podloge ali izolacijski material, da zmanjšate hrup in tresljaje.
  • Protipožarna zaščita: Za dodatno varnost montirajte protipožarna vrata z revizijskim oknom za enostavno kontrolo zalogovnika. To bo omogočilo preverjanje stanja peletov in morebitno ukrepanje v primeru požara. Za vrati ali revizijskim oknom je priporočljivo montirati U profil, kamor vstavite deske. Te se po potrebi odstranjujejo. Tako lahko nemoteno kadarkoli preverite stanje peletov v zalogovniku.
  • Električne inštalacije: V zalogovniku ne smejo biti električne inštalacije, kot so svetila ali druge električne naprave. Peleti so lahko vnetljivi, zato je pomembno, da zalogovnik ostane brez električnih virov v notranjosti, saj s tem zmanjšamo možnost nastanka požara.
  • Dolžina vpihovalnih in izpihovalnih cevi: Vpihovalne cevi, ki služijo za dovod peletov v zalogovnik, naj bodo vsaj 50 cm daljše od izpihovalnih cevi. Tako peleti ne bodo leteli v cev za izpihovanje oz. v filtrirno vrečo za lesni prah.
  • Montaža izpihovalnih cevi: Izpihovalne cevi naj bodo montirane na krajši steni zalogovnika, idealno blizu revizijskih vrat. To bo omogočilo lažji dostop za morebitno čiščenje, vzdrževanje ali zamenjavo cevi. Prav tako je priporočljivo, da so cevi pritrjene na steno na način, ki preprečuje, da bi se premikale ali zibale med delovanjem sistema.

Upoštevanje teh nasvetov pri izdelavi zalogovnika za pelete bo pripomoglo k boljšemu delovanju sistema, zmanjšalo težave s pretokom peletov in zagotovilo varno ter učinkovito uporabo lesnih peletov kot goriva za ogrevanje. 

Zagotovite si topel dom s Peleti Ekspres in napolnite vaš zalogovnik.

POTREBUJETE PELETE NAJVIŠJE KAKOVOSTI?

Premium Peleti Ekspres

Peleti Ekspres Premium bodo z optimalnim izgorevanjem pričarali toplino vašega doma ter poskrbeli za ekološko ter varčno ogrevanje.