Pogosto zastavljena vprašanja

Kakovost peletov ima velik vpliv na učinkovitost ogrevanja, zato moramo pri nakupu  nekaj pozornosti nameniti tudi izbiri. Lesne pelete delimo v tri kakovostne razrede – A1, A2 in B, v katere so razporejeni glede na kriterije: vsebnost vlage, ostanek pepela, mehansko obstojnost in gostoto nasutja. 

Peleti v naši ponudbi imajo oznaki ENplus in DINplus, ki jih imajo le peleti visoke kakovosti in ustreznosti omenjenih kriterijev v razredu A1 in A2. Kakovost peletov redno spremljajo Organi za certificiranje, ki z naključnim preverjanjem redno potrjujejo ustreznost certificiranih peletov.

Izbira pravih pelet za vaš kamin ali peč je pomembna, saj vpliva na učinkovitost, varnost in trajnost vaše naprave. Pri nakupu preverite certifikat kakovosti. Nekateri od priznanih certifikatov za pelete so DINplus, ENplus, FSC in PEFC. V naši ponudbi najdete pelete z najvišjo kakovostjo, s certifikati ENplus in DINplus.

Nekaj nasvetov za skladiščenje pelet:

Pelete shranujemo na suhem, zračnem mestu, da preprečimo stik z vlago, saj lahko vlaga povzroči slabšo kakovost in zmanjša učinkovitost pri izgorevanju. Vreče zlagamo  tako, da so odmaknjene od sten in tal. Tako poskrbimo, da zrak stalno kroži.

Odsvetujemo skladiščenje zunaj, na odprtem prostoru. 

V kolikor nimate garaže ali kleti, je možno pelete skladiščiti tudi v zunanji lopi, ki mora biti zaščitena pred vremenskimi vplivi. V kolikor se vam kakšna vreča strga ali poškoduje, jo prelepite z lepilnim trakom.

Pelete lahko skladiščite v zalogovniku, ki je postavljen v suhem in zračnem prostoru, za večje objekte pa uporabite zunanji silos.

S pravilnim skladiščenjem peletov boste zagotovili njihovo visoko kakovost in učinkovitost ter optimalno delovanje vašega kamina ali peči.

Pogostost naročanja peletov je odvisna od več dejavnikov, vključno z vašo porabo, velikostjo vašega zalogovnika za pelete ali prostora, kjer pelete skladiščite.  Pelete v 15 kg vrečah lahko kupujete sproti, saj so na voljo skozi vse leto, vendar to pomeni nenehno skrb in presipavanje peletov. Najbolj optimalna in varčna izbira je naročanje pelet v dostavi s cisterno oz. v refuzi, saj se izognete presipavanju peletov. Najbolj optimalen čas za naročanje peletov je nedvomno konec kurilne sezone, ko je cena peletov na trgu nekoliko nižja.
Peleti Ekspres so peleti najvišje kakovosti s certifikati En plus in DINplus, naše podjetje pa je kot certificiran trgovec EN plus A1 na trgu prisotno že od leta 2006. Omogočamo vam enostavno in zanesljivo dostavo peletov z dostavo v cisterni ali na paleti ter vam strokovno svetujemo. Številne zadovoljne stranke in njihove ocene pričajo o zadovoljstvu in o visoko kakovostnih storitvah našega podjetja.

Certifikat ENplus A1 je standard za pelete, ki ga dodeljuje Evropska zveza za pelete (European Pellet Council). ENplus je sistem certificiranja, ki zagotavlja visoko kakovost in trajnost peletov za ogevanje. Certifikat EN plus A1 pomeni, da so peleti izdelani v skladu z zahtevami s standardi EN plus in izpolnjujejo stroge tehnične specifikacije. 

Peleti s certifikatom ENplus A1 morajo imeti visoko energijsko vrednost, nizko vsebnost vlage in nizko vsebnost pepela, kar zagotavlja učinkovito izgorevanje in visok izkoristek energije. 

Certifikat ENplus A1 zahteva, da so peleti izdelani iz lesa, ki je pridobljen iz trajnostnih virov, kar pomeni, da upošteva odgovorno gospodarstvo, prav tako pa so podvrženi strogemu nadzoru kakovosti, vključno z rednimi vzorčenji in preverjanjem v laboratoriju, da se zagotovi ustrezna kakovost.

Naši peleti so primerni za specialne peči na pelete ali kamine na pelete.

Rok dobave za 15kg vreče je običajno 7 dni. Lahko pa se zgodi, da pelete prejmete še isti dan. Rok dobave za pelete v razsutem stanju, ki jih dostavimo v silos kamionu oz. cisterni, je nekoliko daljši, o čemer boste natančno obveščeni.