Subvencije za nakup peči na lesno biomaso

Ste naveličani visokih stroškov ogrevanja, je vaša kurilna naprava na trdna goriva potrebna zamenjave in razmišljate o ogrevanju na pelete?

Lesna biomasa je ena izmed najbolj trajnostnih in obnovljivih virov energije, ki se uporablja za ogrevanje domov, zato je Javni Eko sklad razpisal subvencije za kurilne naprave na lesno biomaso, s čimer želijo v Sloveniji spodbuditi k okolju prijaznemu ogrevanju in zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov.

Koliko znašajo nepovratne spodbude za kurilne naprave na lesno biomaso?

Višina Eko sklad subvencije v letu 2023 je pri pečeh na lesno biomaso odvisna ali gre za prvo vgradnjo peči ali zamenjavo. 

Pri novih objektih prejmete 20 %, vendar ne več kot 2.000 EUR pri prvi vgradnji ogrevalnega sistema in sicer na celotnem območju RS. 

50 % subvencijo, vendar ne več kot 4.000 EUR, prejmete za peč na lesno biomaso pri zamenjavi stare na območjih občin, kjer ni sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka; 

60 % priznanih stroškov, vendar ne več kot 5.000 EUR pa samo v eni slovenski občini s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka, to je v Celju.

Ob zamenjavi stare kurilne naprave na trdna goriva z učinkovitejšo novo kurilno napravo na lesno biomaso, lahko pridobite 100 % subvencijo, če ste lastnik ali solastnik stavbe ali dela stavbe ali najemnik občinskega stanovanja in prejemate redno denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek. Ker se subvencija nakaže neposredno na bančni račun izvajalca, prejemnikom subvencije ni treba založiti sredstev za izvedbo naložbe.

Več informacij in prijavne obrazce najdete na spletni strani Eko sklada https://www.ekosklad.si oz. na povezavi: https://www.ekosklad.si/prebivalstvo/pridobite-spodbudo/seznam-spodbud/kurilne-naprave-na-lesno-biomaso

POTREBUJETE PELETE NAJVIŠJE KAKOVOSTI?

Premium Peleti Ekspres

Peleti Ekspres Premium bodo z optimalnim izgorevanjem pričarali toplino vašega doma ter poskrbeli za ekološko ter varčno ogrevanje.